Bij reputatiemanagement spelen er vele factoren een rol en de meeste daarvan gaan verder dan prijs en kwaliteit alleen. In het huidige informatietijdperk zijn stakeholders beter dan ooit geïnformeerd en kunnen ze al uw bewegingen op de voet volgen. Klanten, werknemers, autoriteiten, deskundigen, media, enz. vormen hun mening over bedrijven en nemen beslissingen op basis van hun (grondige) kennis over verschillende factoren. Transparantie, gedeelde visie en waarden, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid zijn enkele van de meer abstracte factoren. Concurrentievermogen, innovatie, prestaties, personeelsbeleid of maatschappelijke verantwoordelijkheid bevinden zich aan de meer rationele kant van het spectrum.
Dus, waarover moet u communiceren en welke acties moet u ondernemen om uw bedrijfsreputatie zo goed mogelijk te beheren? Laat deze inside-out vragen even voor wat ze zijn en overweeg om te starten bij wat de buitenwereld wil (weten)!
“Voelen wat stakeholders weten, is één ding. Weten wat stakeholders voelen, is iets heel anders.”
Aanvoelen wat uw stakeholders weten, is één ding – vaak gebaseerd op professionele ervaring en subjectiviteit. Maar precies weten wat uw stakeholders diep van binnen denken en voelen is een heel andere uitdaging, niet? Toch kan deze kennis echt een strategische troef zijn om te beslissen welke richting uw organisatie uit moet gaan. Dus waarom zou u het hen niet gewoon vragen? Uit de reputatieaudits en stakeholder quick scans die we regelmatig uitvoeren voor vele organisaties kunnen we duidelijk opmaken dat de bedrijven die hun stakeholders goed begrijpen, het meest succesvol zijn.
Reputatiesurveys en quick scans van de mening van stakeholders bouwen voort op dezelfde fundamenten: ondervraag met open vizier een selectief panel van stakeholders over de belangrijkste reputationele drijfveren, waarbij hun anonimiteit gewaarborgd blijft. Het resultaat? Een kwantitatieve en/of kwalitatieve evaluatie die inzicht geeft in de positie die uw organisatie of een specifieke kwestie inneemt in de hoofden van de stakeholders. Een real time momentopname om te achterhalen in welke mate uw gewenste imago al dan niet overeenkomt met dat van uw stakeholders. Ze laat ook toe om te bepalen op welk niveau u actie zou kunnen ondernemen om de kloof tussen u en uw stakeholders te overbruggen.
Want inderdaad, kennis is zichzelf de juiste tools geven om zo goed mogelijk te handelen: reputatiesurveys en quick scans bieden de eerste noodzakelijke inzichten en (nul)metingen om uw toekomstige communicatie-initiatieven en algemene strategische oriëntatie te valideren of aan te passen.
Ook al zijn onze methodes voor het beoordelen van een reputatie afgestemd op verschillende behoeften en middelen, de filosofie blijft dezelfde: sluit aan bij uw omgeving.
Het uitgangspunt van deze oefeningen is nooit wat u als organisatie wilt communiceren, maar altijd wat uw publiek waarneemt en dus ook wat u wilt dat ze waarnemen. De stakeholders moeten prioriteit nummer één blijven.
In essentie zijn zowel het reputatieaudit als de quick scan communicatiemiddelen op zich. U vertelt uw stakeholders dat u wilt investeren in de onderlinge band en relatie. Een initiatief dat zeker de moeite waard is om te ondernemen – of beter nog om te herhalen – voor succesvol stakeholder- en reputatiemanagement.