Aanvankelijk ging de coronacrisis gepaard met een stevige dosis strijdvaardigheid en solidariteit. Nu de strenge maatregelen blijven duren en de situatie soms uitzichtloos lijkt, daalt de weerbaarheid en de motivatie van onze werknemers. Hoe zorgen we ervoor dat we de nodige ondersteuning bieden om hen ook op lange termijn te stimuleren, te inspireren en perspectief te bieden? Hoe kunnen we de kracht om vooruit te kijken terug aanwakkeren in ‘het nieuwe normaal’?
De afgelopen maanden werden gekenmerkt door een onzekere situatie waarover vaak ingewikkeld en onduidelijk gecommuniceerd werd. We worden geconfronteerd met steeds veranderende publieke regels, richtlijnen, adviezen, kleurencodes, barometers en verwarrende presentaties. De honger naar heldere communicatie die houvast biedt, is dan ook groot. Aan de werkgevers om het verschil te maken door binnen de bedrijfscontext regelmatig, gestructureerd en doordacht te communiceren.
Als de regels binnen de organisatie niet voor iedereen duidelijk omschreven zijn, creëert dit extra stress en twijfels. Waarom negeert mijn baas de thuiswerkplicht? Ontvangen we nog bezoekers? Wat als ik door mijn job in nauw contact kom met collega’s? Mag ik naar kantoor als ik thuis word afgeleid door gillende kinderen? Een organisatie die op dit soort vragen anticipeert, direct communiceert met heldere richtlijnen voor iedereen, maakt het verschil. Houd rekening met je doelpubliek en zorg ervoor dat iedereen de informatie ontvangt én begrijpt (intranet, speciale website, affiches, team meetings, etc.). Zorg bovendien voor voldoende updates, in het bijzonder kort na nieuwe overheidsinstructies.
Het effect van de coronacrisis op iemands professionele carrière is onvoorspelbaar. Meer, stressvol werk – of net veel minder werk, met eenzaamheid en potentieel loonverlies tot gevolg. Angst om besmet te worden, of onzekerheid wanneer je plots je collega’s niet meer hoort of ziet. Vermits de crisis voortduurt, weegt dit op ieders motivatie. Nu corona ons leven serieus door elkaar schudt, stellen velen zich de vraag: wat is de toekomst van mijn job? Ook nieuw talent riskeert na de aanwerving een valse start te nemen. In tijden van thuiswerk, bubbels en afgelaste afterwork drinks, is de voeling met het bedrijf én met elkaar bewaken geen evidente klus. Informele of toevallige gesprekken tijdens de lunch verminderen stress en zijn de ideale gelegenheden om te ventileren over mogelijke frustraties. Bovendien zijn deze contacten doorheen de organisatie essentieel voor informatie-uitwisseling, efficiëntie en vindingrijkheid. Interne communicatie vervult daarom een belangrijke rol in het verzekeren van de connectie tussen en binnen teams, om ervoor te zorgen dat ze in ook deze moeilijke tijd geëngageerd blijven. Vaar niet blind, maar houd de vinger aan de pols: waar worstelen werknemers zelf mee? Frequente pulse surveys en een actieplan kunnen uitkomst bieden.
Blijven doorgaan in tijden van sociale knip is niet vanzelfsprekend. De erkenning hiervan is cruciaal. Spreek appreciatie duidelijk uit en zorg voor voldoende feedbackmomenten. Organiseer teammeetings om op de hoogte te blijven van elkaars reilen en zeilen, maar – misschien nog belangrijker – (virtuele) koffiemomenten waar plaats is voor een lach, een traan, en een flinke portie figuurlijke ventilatie. Durf verrassend uit de hoek te komen: de CEO die persoonlijk een cadeautje bezorgt, waarom niet? Laten zien dat je geeft om je mensen is meer dan ooit van belang. Vertrek niet vanuit de beperkingen die gelden, maar focus op wat wél mogelijk is – blik vooruit!
Werknemers informeren en activeren is één ding. Maar een bedrijf moet niet alleen draaien, het moet ook vernieuwen, groeien, evolueren. Om allemaal samen die ‘extra mile’ te gaan, zal er dus wat meer peper en zout nodig zijn. Waardevolle ideeën ontstaan zelden tijdens de zoveelste online meeting in pyjama. Het gebrek aan perspectief en boeiende discussies is een absolute dooddoener voor creativiteit, inspiratie en initiatief. Meer dan ooit hebben medewerkers nood aan vooruitzichten en de mogelijkheid om zichzelf te positioneren in projecten op lange termijn. Te vaak richten bedrijven zich enkel op de dagelijkse werking, waardoor medewerkers hun gedrevenheid verliezen: elke dag is immers hetzelfde als de vorige. Communiceren met een focus op nieuwe initiatieven, ambities, productontwikkelingen en toekomstige evenementen helpt mensen om vooruit te kijken. Het is de perfecte energieboost voor jou en je collega’s om er ook in 2021 voluit voor te gaan!