STUDIE: Wie geloven we nog?

Whyte Corporate Affairs, 2017

Welke geloofwaardigheid hechten de Belgen aan actoren uit de media, de Belgische politieke, sociale en economische wereld? Hebben de burgers het gevoel dat de politieke partijen, de media, de bedrijven, de wetenschappelijke wereld, de vakbonden,… de waarheid spreken wanneer ze zich uitlaten over bepaalde onderwerpen? Is de publieke opinie geëvolueerd sinds onze vorige studie in 2012? Whyte Corporate Affairs deed opnieuw een bevraging en komt met enkele opmerkelijke resultaten.

Eerste vaststelling: de meeste actoren zagen hun geloofwaardig op vijf jaar tijd fors achteruit gaan. De meest betrouwbare actoren blijven de experts (universiteiten, onderzoekers), maar de “naasten” binnen de persoonlijke levenssfeer winnen tegelijk aan terrein (de zogenaamde “peers”: vrienden, familie, etc.). Andersom worden politieke partijen beschouwd als minst geloofwaardig, met een spectaculaire terugval in het Waalse landsgedeelte en een relatief stabiel resultaat voor Vlaanderen.

De traditionele media scoren veel beter dan de sociale media, maar ook daar stellen we een aanzienlijke daling vast vergeleken met 2012.

Benieuwd naar meer?  U vindt alle resultaten door hier te klikken.

Comments are closed.